Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον 20gr ξηρών καρπών την ημέρα, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων ασθενειών.

ξηροί καρποί

Η ανάλυση όλων των τρεχουσών μελετών σχετικά με την κατανάλωση ξηρών καρπών και τον κίνδυνο ασθενειών αποκάλυψε ότι 20gr την ημέρα, που ισοδυναμούν με μια χούφτα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σχεδόν κατά 30%, τον κίνδυνο καρκίνου κατά 15%, και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 22%.

Η κατανάλωση τουλάχιστον 20gr ξηρών καρπών συσχετίστηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος περίπου κατά 50%, και διαβήτη σχεδόν κατά 40%, αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση των ασθενειών αυτών με τους ξηρούς καρπούς.

Ερευνητική ομάδα ανέλυσε 29 δημοσιευμένες μελέτες από όλο τον κόσμο, στις οποίες συμμετείχαν 819.000 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 12.000 περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου, 9.000 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου, 18.000 περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, και πάνω από 85.000 θανάτους.

Αν και υπήρξε κάποια διαφοροποίηση μεταξύ των πληθυσμών που μελετήθηκαν, όπως μεταξύ ανδρών και γυναικών, ανθρώπων που ζουν σε διαφορετικές περιοχές, ή των ατόμων με διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια συνεπή μείωση του κινδύνου σε πολλές διαφορετικές ασθένειες. «Είναι ένα αρκετά σημαντικό αποτέλεσμα για μια τόσο μικρή ποσότητα τροφής.», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη συμπεριέλαβε όλα τα είδη ξηρών καρπών, όπως φουντούκια, καρύδια, καθώς επίσης και τα φιστίκια, τα οποία στην πραγματικότητα είναι όσπρια. Τα αποτελέσματα ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοια.

Η θρεπτική αξία των ξηρών καρπών

Αυτό που κάνει τους ξηρούς καρπούς, τόσο ωφέλιμους είναι η θρεπτική τους αξία. Οι ξηροί καρποί και τα φιστίκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, και πολυακόρεστα λιπαρά, δηλαδή τα θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για τη μείωση του κίνδυνου καρδιαγγειακής νόσου και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Μερικοί ξηροί καρποί, κυρίως τα καρύδια και τα πεκάν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αν και είναι πλούσιοι σε λιπαρά, είναι όμως πλούσιοι και σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί σε βάθος χρόνου, μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα από 20gr ξηρούς καρπούς ημερησίως, δε φάνηκε να έχουν κάποια επιπλέον βελτίωση στην υγεία τους.

 

--

Πηγή:

Aune, D., Keum, N., Giovannucci, E., Fadnes, L. T., Boffetta, P., Greenwood, D. C., ... & Norat, T. (2016). Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMC medicine, 14(1), 207.