Μόλις 12 μήνες πριν τίποτα από αυτά δεν υπήρχε. Όλα ξεκίνησαν στις 31 Ιουλίου 2017. Όταν οι επίδοξοι αμμορύχοι έφτασαν κοντά στην πόλη Monahans, οι αμμόλοφοι ήταν μια απέραντη άγονη ερημιά. Αμέσως μετά ακολούθησαν άλλοι 10 και από τότε όλο και νέοι επίδοξοι καταφθάνουν μέρα με τη μέρα.

Γιατί υπάρχει τόση μεγάλη ζήτηση για αυτή την άμμο;

Οι κόκκοι της είναι μεγάλοι και στρογγυλοί και το σχήμα τους αυτό τους κάνει ιδανικούς για χρήση στην εξόρυξη πετρελαίου. Χρησιμοποιείται για τη διάνοιξη του σχιστόλιθου ώστε να διέλθει το πετρέλαιο στην επιφάνεια.

Μέχρι τώρα δεν είχε χρησιμοποιηθεί πουθενά αλλού, σε καμία βιομηχανία, ούτε στα τσιμέντα ούτε στα microchip (το πυρίτιο εξάγεται από την άμμο). Αλλά το 2014, όταν η τιμή του πετρελαίου βυθίστηκε, έπρεπε να γίνει αυτομάτως και μείωση του κόστους λειτουργίας της πετρελαιοπηγής. Αντί να μεταφέρουν άμμο σιδηροδρομικώς από το Wisconsin 2.000 km μακριά, είχαν μια άμμο που κείτονταν δίπλα τους, κατώτερης ποιότητας μεν, αλλά άμεσα διαθέσιμη, με πολύ μικρότερο κόστος. Η άμμος από το Wisconsin κοστίζει $90 ο τόνος ενώ η εναλλακτική λύση τους με κόστος κάπου στα $25.

22 εκατομμύρια τόνους μεταφέρουν το χρόνο και την πουλάνε στις μονάδες εξόρυξης πετρελαίου σε όλο το δυτικό Τέξας μέχρι το Νέο Μεξικό, εκεί που η εξόρυξη πετρελαίου είχε ήδη "ξυπνήσει" την περιοχή και της έδωσε κυρίαρχο οικονομικό ρόλο. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και μάλλον όχι πολύ καθώς οι μετοχές τους ήδη έχουν πάρει την κατιούσα. Αλλά μάλλον ούτε και τους ίδιους τους αμμωρύχους τους απασχολεί ιδιαιτέρως. Δε θα μείνουν εκεί για πάντα. Ήταν μια ευκαιρία γρήγορου και εύκολου κέρδους για αυτούς.

 

--

Πηγές:

  1. Worthless Just Two Years Ago, West Texas Sand Now Brings in Billions bloomberg.com
  2. The New Texas Gold Rush: Buying Sand for Fracking wsj.com