Η NanoPack προτείνει μια καινοτόμα συσκευασία που εμπεριέχει νανοφορείς οι οποίοι εσωκλείουν αντιμικροβιακά μόρια και αποτρέπει την αλλοίωση των τροφίμων για μεγαλύτερο διάστημα. Η τεχνολογία βασίζεται κυρίως σε ενεργά αντιμικροβιακά φιλμ.
Δοκιμάστηκε σε αρκετά τρόφιμα και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο "Active & Intelligent Packaging Industry Association’s World Congress 2019". Το καινοτόμο της φιλμ μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μούχλας στο ψωμί τουλάχιστον για 3 εβδομάδες, διατηρεί τα κεράσια φρέσκα για 40% μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και το κίτρινο τυρί για 50%.
Πώς λειτουργεί η συσκευασία της NanoPack
Η συσκευασία NanoPack συνδυάζει φυσικά νανοϋλικά μαζί με αιθέρια έλαια. Πρόκειται για μια πλαστική συσκευασία, όμοια με αυτή που χρησιμοποιείται τώρα, στην οποία όμως βρίσκονται διασκορπισμένοι νανοσωλήνες που εμπεριέχουν αιθέρια έλαια από φυτά, όπως τη ρίγανη και το θυμάρι, που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Αργά και σταθερά με την πάροδο των ημερών οι νανοσωλήνες απελευθερώνουν τα αντιμικροβιακά έλαια στο περιβάλλον του τροφίμου. Αυτό αμέσως επιβραδύνει την οξείδωση, αλλάζει το ποσοστό υγρασίας και αποτρέπει τη μικροβιακή ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται νανοσωλήνες αλουσσίτη (Halloysite nanotubes, HNTs) που συνίστανται από πολλές στρώσεις φύλλων τύπου καολινίτη. Οι HNT είναι ένα από τα πιο υποσχόμενα φυσικά νανοϋλικά. Έχουν ένα μοναδικό συνδυασμό ιδιοτήτων, όπως σωληνωτή δομή, μεγάλη αναλογία διαστάσεων, χαμηλό κόστος, είναι άφθονα σε διαθεσιμότητα, έχουν καλή βιοσυμβατότητα και μεγάλη μηχανική αντοχή.
Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα τρόφιμα, όπως το ψωμί, το νωπό κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, μεγάλο παράγοντα στην επιτυχία αυτής της πρότασης θα παίξουν οι καταναλωτές που δεν έχουν συνηθίσει την χρήση νανοϋλικών ή αιθέριων ελαίων στον τομέα των τροφίμων.
Στόχος της εταιρείας είναι να καταφέρει να βγάλει αυτή την καινοτόμα τεχνική από το εργαστήριο και να την αναπτύξει για χρήση σε μεγάλη βιομηχανική κλίμακα στη συσκευασία τροφίμων. Το εγχείρημα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του προγράμματος Horizon 2020.