Αυτό είναι ένα άρθρο που στηρίζει του λίγο τεμπέληδες με τη συντήρηση του κήπου. Μη μαζεύετε τα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου, γιατί ο κήπος σας τα χρειάζεται.

πεσμένα φύλλα

Αφήστε τα φύλλα πεσμένα να εμπλουτίζουν το έδαφος

Τα πεσμένα φύλλα εμποδίζουν την ανάπτυξη ζιζανίων και καθώς αποικοδομούνται, διασπώνται στα συστατικά τους στοιχεία και εμπλουτίζουν το έδαφος. Έτσι λειτουργούν σαν φυσικό λίπασμα και σας γλυτώνουν και από χρήματα για να μην το αγοράσετε. Ενισχύουν τη δομή του εδάφους και την ικανότητα κατακράτησης του νερού.

Ένας λόγος ακόμη για να τα αφήσετε είναι για τα διάφορα μικρά ζωάκια, πουλιά και έντομα, όπως οι χελώνες, οι κάμπιες που τα χρειάζονται για τροφή και καταφύγιο, μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα και φτιάξτε φυλλόχωμα

Αν πάλι επιμένετε και θέλετε να τα απομακρύνετε, μην τα πετάτε μαζί με τα σκουπίδια ή στα λιβάδια, αλλά χρησιμοποιείστε τα για κομποστοποίηση για να φτιάξετε το δικό σας φυλλόχωμα.

Ανακατέψτε τα πεσμένα φύλλα με το κομμένο γρασίδι και ότι άλλο πράσινο πετάει ο κήπος σας, κρατήστε τα με υγρασία, ανακατέψτε τα καλά, τακτικά, και κατά την άνοιξη θα πάρετε ένα μείγμα πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. 

 

--

Πηγή:

Why You Should Leave the Leaves. Laura Tangley nwf.org