Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής του ανθρώπου δεν προκαλούν προβλήματα μόνο στην ατμόσφαιρα αλλά και στους ωκεανούς.

κοραλλιογενής ύφαλος

Το πρόβλημα  της οξίνισης των ωκεανών

Τα τελευταία 150 χρόνια οι ωκεανοί απορροφούν μεγάλο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων, προκαλώντας ένα φαινόμενο που ονομάζεται οξίνιση των ωκεανών.

Κάποιες θαλάσσιες περιοχές έχουν γίνει αρκετά όξινες κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στη θαλάσσια ζωή και ιδίως στους οργανισμούς που φέρουν όστρακο καθώς τα όξινο νερό τα διαβρώνει. Ενώ από το πρόβλημα απειλούνται και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που ήδη αντιμετωπίζουν την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων.

Για να αποδείξει μια ερευνητική ομάδα ότι για την αιτία του φαινομένου είναι οι εκπομπές καυσαερίων, γύρισαν το χρόνο πίσω. Δηλαδή επανέφεραν τη χημική σύσταση των θαλάσσιων υδάτων σε ένα ρηχό ύφαλο, έτσι όπως ήταν πριν την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Έτσι κατάφεραν να βοηθήσουν  τον ύφαλο να αναπτυχθεί περισσότερο.

Πώς κατάφεραν να επαναφέρουν τον ύφαλο

Επί 15 ημέρες έριχναν θαλασσινό νερό εμπλουτισμένο με υδροξείδιο του νατρίου που είναι μια αλκαλική ένωση σε μια λιμνοθάλασσα που είχε αποκοπεί από τον ωκεανό λόγω της άμπωτης. Χρησιμοποιώντας ροζ χρωστική παρακολουθούσαν τη ροή των θαλάσσιων υδάτων.

Αν και ακούγεται σαν μια πολύ καλή ιδέα, να ρίξουμε στο νερό, κοντά στους υφάλους, ένα τόνο αλκαλικού διαλύματος και να λύσουμε το πρόβλημα, δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό. Δεν έχουμε τους πόρους ούτε να αλλάξουμε, ούτε να συντηρούμε επ' αόριστον τους ωκεανούς σε μια ιδανική χημική σύσταση.

Η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση είναι να μειώσουμε κατακόρυφα της εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αλλιώς οι θαλάσσιοι παράδεισοι των κοραλλιογενών υφάλων και οι οργανισμοί που εξαρτώνται από αυτούς θα εξαφανιστούν τον επόμενο αιώνα.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί από φυσικά αίτια 250 εκατομμύρια χρόνια πριν, μόνο που τότε αντί για εργοστάσια είχαμε εκπομπές αερίων από εκρήξεις ηφαιστείων. Κάτι που προκάλεσε έναν από τους μεγαλύτερους αφανισμούς ειδών στην Ιστορία της Γης.

 

--

Πηγές:

What is coral bleaching? National Oceanic and Atmospheric Administration. oceanservice.noaa.gov

Ekstrom, J. A., Suatoni, L., Cooley, S. R., Pendleton, L. H., Waldbusser, G. G., Cinner, J. E., ... & Wellman, K. (2015). Vulnerability and adaptation of US shellfisheries to ocean acidification. Nature Climate Change, 5(3), 207-214.

Madin, K. (2010). Ocean acidification: a risky shell game. Oceanus magazine, http://www. whoi. edu/oceanus/viewArticle. do.

What is Ocean Acidification? PMEL Carbon Group pmel.noaa.gov

Albright, R., Caldeira, L., Hosfelt, J., Kwiatkowski, L., Maclaren, J. K., Mason, B. M., ... & Rivlin, T. (2016). Reversal of ocean acidification enhances net coral reef calcification. Nature, 531(7594), 362-365.