Tο βακτήριο Salmonella enterica προκαλεί έναν τύπο τροφικής δηλητηρίασης τη σαλμονέλωση.

Σαλμονέλα

Τα βακτήρια του γένους Σαλμονέλα είναι παθογόνα ραβδόμορφα gram-αρνητικά, της οικογένειας των εντεροβακτηριδίων και προκαλούν ασθένειες στο έντερο και τον στόμαχο.

Σαλμονέλωση μπορεί να πάθουμε αν καταναλώσουμε φαγητό που είναι μολυσμένο με αυτό το βακτήριο. Τα τρόφιμα μπορεί να έχουν μολυνθεί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους ή του μαγειρέματος, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Σαλμονέλα μπορεί να βρεθεί στα κόπρανα κάποιων κατοικίδιων ζώων, ιδίως όταν έχουν διάρροια. Συνήθως τα ερπετά, τα νεαρά πουλερικά, οι γάτες και τα τρωκτικά, όπως τα χάμστερ φέρουν το βακτήριο.

Ένας βασικός κανόνας προφύλαξης είναι το πλύσιμο των χεριών, τόσο αυτών που χειρίζονται και μαγειρεύουν τα τρόφιμα όσο και όταν ερχόμαστε σε επαφή τα περιττώματα των ζώων που πιθανώς να φέρουν το βακτήριο. Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα κρέατα, κοτόπουλα, αυγά, ενώ μπορεί να βρίσκεται και στα λαχανικά.

Το σώμα μας έχει φυσικούς μηχανισμούς άμυνας ενάντια στο βακτήριο. Για παράδειγμα τα πολύ όξινα υγρά του στομάχου μπορούν να σκοτώσουν κάποια είδη του βακτηρίου. Όμως αν λαμβάνουμε αντιόξινα φάρμακα που μειώνουν αυτή την οξύτητα τα βακτήριο μπορεί να επιβιώσει ευκολότερα. Επίσης τα αντιβιοτικά μειώνουν και τα ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο σώμα μας και αμύνονται για εμάς.

Η περίοδος επώασης του βακτηρίου κυμαίνεται από κάποιες ώρες μέχρι 3 ημέρες ανάλογα και με τον αριθμό των βακτηρίων που έχουν εισέλθει στον οργανισμό μας. Συνήθως τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης περιλαμβάνουν:

  • διάρροια
  • κοιλιακό άλγος (κράμπες στην κοιλιά)
  • ναυτία
  • έμετο
  • πυρετό
  • πονοκέφαλο

--

Πηγές:

εικόνα: Taragui (wikipedia commons)

Salmonella infection. Mayo Clinic (mayoclinic.org)

Salmonellosis  (webmd.com)