Ένας χωρισμός είναι πάντα επώδυνος. Νιώθετε σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου. Είναι σαν να έχετε μια γιγαντιαία τρύπα στο στήθος σας, χωρίς καμία ελπίδα επούλωσης.

Ερωτική Απογοήτευση

Κλαίτε, ωρύεστε, παρακολουθείτε ότι σειρά και ταινία υπάρχει, μερικές φορές ακόμα και ντοκιμαντέρ και όμως τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να εξομαλύνει το πόνο που αισθάνεστε.

Στην ουσία, το σώμα σας κυριολεκτικά απωθεί την απόρριψη! Ο αγώνας που γίνεται μέσα σας είναι αληθινός, και οι κίνδυνοι που παίρνετε όταν ερωτεύεστε είναι αμέτρητοι και τρομακτικοί.

Το συμπέρασμα είναι, ότι ένας χωρισμός κάνει πάρα πολύ κακό στην υγεία σας. Μπορεί να νομίζετε ότι είναι όλα στο κεφάλι σας, αλλά δεν είναι. Βιώνετε πραγματικά μια ασθένεια.

#1 Ο εγκέφαλός σας θεωρεί ότι έχετε τραυματιστεί σωματικά

Αν σας έχουν παρατήσει και μάλιστα απότομα, μπορεί να αισθανθήκατε σαν κάποιος να σας έδωσε γροθιά στο στομάχι, παίρνοντας όλο τον αέρα έξω από το σώμα σας. Δεν μπορείτε να κουνηθείτε, σαν το σώμα σας να έχει μουδιάσει.

Και όμως; Ενώ σωματικά δεν έχετε πάθει τίποτα, το μυαλό σας κυριολεκτικά λέει στο σώμα σας ότι ο πόνος είναι πραγματικός. Η περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν τραυματίζεστε σωματικά ενεργοποιείται και όταν υποφέρετε από ερωτική απογοήτευση.

#2 Μπορεί είτε να παχύνετε είτε να αδυνατίσετε

Εξαρτάται με το πώς διαχειρίζεστε τη θλίψη.

Μερικοί άνθρωποι τρώνε τα συναισθήματά τους, χρησιμοποιώντας το φαγητό ως τρόπο για να τους αποσπά την προσοχή ή ως ανακούφιση.

Άλλοι είναι τόσο στενοχωρημένοι και αγχωμένοι, που δεν μπορούν να σκεφτούν ούτε το φαγητό. Το φαγητό γίνεται αηδιαστικό και δύσπεπτο. Για κάποιους, ο χωρισμός μπορεί να είναι η πιο απίστευτα ανθυγιεινή διατροφή που έχει υπάρξει.

#3 Κολυμπάτε σε μια λίμνη από ορμόνες του στρες

Όταν είστε ερωτευμένοι, οι ορμόνες ντοπαμίνη και ωκυτοκίνη πλημμυρίζουν τον εγκέφαλό σας, κάνοντάς σας να αισθάνεστε συναισθήματα ευτυχίας και ευχαρίστησης. Άλλωστε, η αγάπη είναι πιο εθιστική και από τα ναρκωτικά.

Όταν, όμως, η καρδιά σας πληγώνεται, όλα αυτά τα χημικά-αγάπης εγκαταλείπουν το σύστημά σας, αφήνοντας σας θύματα των ορμονών του στρες. Ο εγκέφαλός σας γεμίζει το σώμα σας με κορτιζόλη και αδρεναλίνη.

Η περίσσεια κορτιζόλης δίνει εντολή στον εγκέφαλο σας να στείλει πάρα πολύ αίμα στους μυς σας, οπότε διατείνονται, δήθεν για ταχεία δράση. Αλλά εσείς δεν χοροπηδάτε πουθενά, και ως εκ τούτου μένετε με τους πρησμένους μυς, που σας προκαλούν πονοκεφάλους, δυσκαμψία στον αυχένα και μια φοβερή πίεση στο στήθος σας.

Σας είπαμε από την αρχή, ο χωρισμός κάνει κακό!

#4 Νιώθετε κατάθλιψη

Αν και είναι προφανές, μας το επιβεβαίωσαν και οι επιστήμονες. Σε έρευνα σε 7.000 δίδυμους άνδρες και γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι η απώλεια του/της συντρόφου που δημιουργεί χαμηλή αυτοεκτίμηση είχε διπλάσιες πιθανότητες να προκαλέσει κατάθλιψη, από το γενικό συναίσθημα της απώλειας.

#5 Η στέρηση είναι πραγματική

Θυμάστε εκείνες τις τρομακτικές προειδοποιητικές αφίσες ευαισθητοποίησης "Ο εγκέφαλος σας όταν παίρνετε ναρκωτικά"; Μπορείτε ουσιαστικά να αντικαταστήσετε τα "ναρκωτικά" με τη λέξη "έρωτας" και να ισχύουν οι ίδιες προειδοποιήσεις.

Η αγάπη είναι εξίσου εθιστική με τα ναρκωτικά, όπως η έκσταση ή η κοκαΐνη. Όταν ένας εξαρτημένος από την κοκαΐνη κόψει το φάρμακο του, το σώμα του περνά στέρηση. Το ίδιο συμβαίνει και όταν εθιστείτε στην αγάπη και ξαφνικά κάποιος σας την πάρει.

Συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου φαίνεται ότι δραστηριοποιούνται έντονα όταν βλέπουμε τη φωτογραφία του/της πρώην. Αυτές οι ίδιες ενεργές περιοχές του εγκεφάλου είναι έντονα δραστήριες σε τοξικομανείς από κοκαΐνη όταν βίωναν σωματικό πόνο, στο διάστημα της στέρησης.

Ευτυχώς, όμως, σταδιακά τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν και θα δεχτείτε τη νέα σας κατάσταση ως ελεύθερος/η.

#6 Θα αναρωτιέστε ποιοι είστε

Οι γιατροί λένε ότι μετά από ένα δύσκολο χωρισμό, μπορεί να αμφισβητήσετε την ταυτότητά σας. Ο χωρισμός μπορεί να προκαλέσει υπαρξιακές κρίσεις. Όταν χωρίζουμε, αμφισβητούμε το ποιοι είμαστε, γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς συνέβη σε εμάς κάτι τέτοιο. Δεν είμαι ερωτεύσιμος/η; Δεν ήταν αυτό το άτομο το Ένα; Τώρα βρίσκεστε σε μια νέα φάση της ζωής, θα πρέπει να βρείτε ακριβώς τι είδους άνθρωπος θέλετε να είστε ώστε να προχωρήσετε παρακάτω.

#7 Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά

Συγγνώμη που το μαθαίνετε από εμένα, αλλά έρευνα από το Πανεπιστήμιο Brown συμπέρανε ότι αν βιώσατε ένα χωρισμό, οι πιθανότητες για ένα δεύτερο χωρισμό αυξάνονται κατά 75%. Ξέρω ότι αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να ακούσετε τώρα, αλλά είναι η αλήθεια.

#8 Θα θέλετε να μείνετε μόνοι, αλλά θα πρέπει να το αποφύγετε

Όταν περνάτε έναν χωρισμό, το μόνο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να μείνετε μόνος. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να ανεβάσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βγείτε έξω και να ασχοληθείτε με διάφορες δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.

 

--

Πηγές:

Kross, E., Berman, M. G., Mischel, W., Smith, E. E., & Wager, T. D. (2011). Social rejection shares somatosensory representations with physical pain.Proceedings of the National Academy of Sciences,108(15), 6270-6275.

Slotter, E. B., Gardner, W. L., & Finkel, E. J. (2010). Who am I without you? The influence of romantic breakup on the self-concept. Personality and Social Psychology Bulletin, 36(2), 147-160.

Shauna H Springer Ph.D. Falling in Love is Like Smoking Crack Cocaine. psychologytoday.com

Volkow, N. D. (2010). Drugs, brains, and behavior-the science of addiction. Retrieved on March, 23, 2011.