Ψυχίατροι από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Ηνωμένο Βασίλειο) διαπίστωσαν ότι οι τάσεις αυτοκτονίας συνδέονται με την ύπαρξη νευροφλεγμονής.

τάσεις αυτοκτονίας

Οι επιστήμονες μελέτησαν απεικονίσεις PET ασθενών με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και είδαν ότι τα άτομα που έχουν τάσεις αυτοκτονίας είχαν αυξημένη μικρογλοιακή δραστηριότητα, κάτι που υποδεικνύει την ύπαρξη φλεγμονής στον εγκέφαλο.

Ανέλυσαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης TSPO (translocator protein) σε 14 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη και δεν λάμβαναν αντικαταθλιπτικά, και κατόπιν συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με μια αντίστοιχη ομάδα ελέγχου 13 υγιών ατόμων.

Οι ασθενείς με τάσεις αυτοκτονίας είχαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα TSPO και μικρογλοιακής δραστηριότητας σε σχέση με τους υγιείς.

Η TSPO εμπλέκεται στην ανοσολογική απόκριση και στον κυτταρικό θάνατο. Η αύξηση των επίπεδων της πρωτεΐνης είναι ενδεικτικό σημάδι ότι ενεργοποιείται η μικρογλοία, η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της μόλυνσης του εγκεφάλου

Η πιο σοβαρή φλεγμονή παρατηρήθηκε στον φλοιό της πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου (anterior cingulate cortex). Πρόκειται για την περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης! Ακόμη, μη φυσιολογική δραστηριότητα σε μικρότερο βαθμό παρατηρήθηκε στο νησιωτικό (insula) και στον προμετωπιαίο φλοιό (prefrontal cortex). Αυτές οι περιοχές παίζουν ρόλο στα συναισθήματα, τη μνήμη και τον σχεδιασμό του μέλλοντος.

Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις πιστεύουν ότι η νευροφλεγμονή αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφοράς. Ενδεχομένως αν βρεθούν νέες θεραπείες που θα μειώνουν τη νευρογλοιακή δραστηριότητα, θα έχουμε και έναν αποτελεσματικό τρόπο βοήθειας της ομάδας των καταθλιπτικών ασθενών με τάσεις αυτοκτονίας.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που γίνεται σε ζώντες ασθενείς, καθώς οι προηγούμενες μελέτες μελετούσαν τον εγκέφαλο των ασθενών μετά θάνατον.

--

Πηγές:

Holmes, S. E., Hinz, R., Conen, S., Gregory, C. J., Matthews, J. C., Anton-Rodriguez, J. M., ... & Talbot, P. S. (2017). Elevated translocator protein in anterior cingulate in major depression and a role for inflammation in suicidal thinking: a PET study. Biological psychiatry.

Study links brain inflammation to suicidal thinking in depression. eurekalert.org