Το Facebook θέλησε να γίνει πιο εκφραστικό και εμπλούτισε το like με εικονίδια, ένα για κάθε συναίσθημα. Ποιος όμως είναι ο ρόλος του Δαρβίνου;

facebook reactions

Τα εικονίδια περιγράφουν 5 συναισθήματα αυτά της αγάπης, του γέλιου, της έκπληξης, της λύπης και του θυμού και γράφουν επάνω τους το συναίσθημα που αντιπροσωπεύουν. Μάλιστα το Facebook σκοπεύει να τα μεταφράσει ή και να τα προσαρμόσει σε όλες τις γλώσσες που υποστηρίζει.

Κατέληξε σε αυτά μέσα από μία μεγάλη διαδικασία μελέτης της ψυχολογίας, η οποία ξεκίνησε το 2012. Συνεργάστηκε μάλιστα με την Pixar και τον Dacher Keltner, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Berkley. 

Ο ρόλος του Δαρβίνου

Ο Δαρβίνος αν και είναι γνωστός για τη θεωρία του για την Εξέλιξη των ειδών, μελέτησε και άλλα θέματα. Σαν καλός παρατηρητής που ήταν περιέγραψε πώς οι άνθρωποι καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα των άλλων με βάση τις εκφράσεις του προσώπου.

Μελέτησε τις ανθρώπινες εκφράσεις με τον Γάλλο Guillaume-Benjamin-Amand Duchenne με μια πρωτοποριακή πειραματική διαδικασία για την Βικτωριανή εποχή.

Υποστήριζε ότι τα συναισθήματα έχουν και αυτά μια εξελικτική ιστορία ανάμεσα στα είδη και τους πολιτισμούς. Και ότι κάποια συναισθήματα, όπως ο θυμός, ο φόβος, η έκπληξη, η αηδία, η ευτυχία, η θλίψη, είναι όμοια και αναγνωρίσιμα από ανθρώπους κάθε κουλτούρας.

Το Facebook επέλεξε αυτά τα τελικά συναισθήματα από μία λίστα που βασίστηκε στα αρχικά σχέδια του Δαρβίνου και ενός άλλου καθηγητή ψυχολογίας του Berkeley του Paul Ekman, που μελέτησε πλήρως τις εκφράσεις του προσώπου τη δεκαετία του '70.

 

--

Πηγές:

  1. Reactions Now Available Globally. Facebook Newsroom. February 24, 2016 (newsroom.fb.com)
  2. FACEBOOK'S LONG, PSYCHOLOGICAL JOURNEY TO REACTIONS. AUGMENTING THE LIKE. Dave Gershgorn. February 24, 2016 (popsci.com)
  3. The evolution of emotion: Charles Darwin's little-known psychology experiment. Ferris Jabr. May 24, 2010 (blogs.scientificamerican.com
  4. THE EXPRESSION OF THE EMOTIONS IN MAN AND ANIMALS. BY CHARLES DARWIN, M.A., F.R.S., &c. (darwin-online.org.uk)
  5. Darwin, C., Ekman, P., & Prodger, P. (1998). The expression of the emotions in man and animals. Oxford University Press, USA.