Δύο δίδυμα αδέρφια απάντησαν στο ερώτημα κάνοντας ταυτόχρονα δίαιτα ο ένας χωρίς λιπαρά και ο άλλος χωρίς υδατάνθρακες. Δείτε σε τι συμπέρασμα κατέληξαν.

Van Tulleken δίαιτα

Οι 35χρονοι Alexander και Chris van Tulleken από την Αγγλία είναι γιατροί και τους γεννήθηκε η απορία ποιος είναι ο πραγματικά χειρότερος εχθρός του σώματός μας. Τα λιπαρά ή οι υδατάνθρακες.

Μετά το δόγμα των τελευταίων χρόνων ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι τα πιο επικίνδυνα περάσαμε στην εποχή που οι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα είναι τοξικά για τον οργανισμό.

Η σύγκριση σε δύο διδύμους ήταν οι καλύτερες πειραματικές συνθήκες. Στη δίαιτα του ο καθένας έτρωγε ότι ήθελε από το συστατικό που επέλεξε. Προσπάθησαν να έχουν παρόμοιες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας και κοινό πρόγραμμα εξάσκησης.

Το πρώτο συμπέρασμά τους ότι και οι δύο δίαιτες ήταν μία ταλαιπωρία.

Για παράδειγμα ο Alexander που έτρωγε μόνο λιπαρά, μπορούσε να τρώει τυριά, αυγά, κρέας, ψάρι, αλλά χωρίς τους υδατάνθρακες το φαγητό δεν ήταν και τόσο ευχάριστο. Ενώ χωρίς τα φρούτα και τα λαχανικά, που έχουν υδατάνθρακες, έγινε δυσκοίλιος. Αν και δεν πείνασε ποτέ κατά τη διάρκεια της δίαιτας, αισθανόταν κουρασμένος και αργός και την αναπνοή του να μυρίζει άσχημα.

Από την άλλη ο Chris που έτρωγε μόνο υδατάνθρακες, δεν αισθάνθηκε ποτέ χορτασμένος και τσιμπολογούσε συνεχώς και τα φαγητά που έτρωγε δεν ήταν νόστιμα.

Επομένως, η απάντηση στο ερώτημά μας είναι ότι καμία από τις δύο δεν είναι σωστή. Παν μέτρον άριστον. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας μάλλον το είχαν καταλάβει.

Μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και καλούς υδατάνθρακες είναι σίγουρα πιο αποτελεσματική και πιο ασφαλής για την υγεία. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τον εγκέφαλο γι' αυτό και είναι πιο λαχταριστά αλλά και θέλουμε να τρώμε περισσότερο.

 

--

Πηγή:

Sugar v Fat. BBC Horizon