Τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής, έχουν εξυμνηθεί ως τα πιο ευεργετικά για την υγεία μας αφού πολεμούν την υψηλή αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας μας από καρδιαγγειακά προβλήματα και άλλες ασθένειες. Ας δούμε τον μηχανισμό για το πώς το επιτυγχάνουν.

χωριάτικη σαλάτα

Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής

Στη Μεσογειακή διατροφή πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, η τακτική κατανάλωση ψαριού και κοτόπουλου, περιορισμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος και ελεγχομένη φυσικά κατανάλωση κρασιού. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή έχει θετική επίδραση στην υπέρταση μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης προστατεύει από την νόσο του Alzheimer, τον διαβήτη και διάφορους τύπους καρκίνου και έχει φανεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη και βελτιώνει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πώς μειώνει την αρτηριακή πίεση

Ερευνητές από την Αγγλία και τις Η.Π.Α. με πειράματα σε μεταλλαγμένα ποντίκια βρήκαν μία ξεκάθαρη επίδραση των μη κορεσμένων λιπών, που εμπεριέχονται σε τροφές όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί καθώς και των νιτρωδών και των νιτρικών, που είναι σε αφθονία στα πράσινα λαχανικά, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι τα μη κορεσμένα λίπη είναι ευεργετικά αφού σε συνδυασμό με τα νιτρώδη και νιτρικά δημιουργούν νιτρικά λιπαρά οξέα.
Τα ενεργά αυτά λιπίδια προσδένονται στο διαλυτό ένζυμο Υδρολάση του Εποξειδίου (soluble Epoxide Hydrolase, sEH) αναστέλλοντάς το.
Η αναστολή του ενζύμου αποτρέπει την υδρόλυση του επόξυ-εικοσατριενοϊκού οξέος (epoxyeicosatrienoic acid, EET), τo οποίo συσσωρεύεται προκαλώντας αγγειοδιαστολή και έτσι τελικά μειώνεται η πίεση του αίματος.

Για τις ανάγκες του πειράματος οι επιστήμονες δημιούργησαν μεταλλαγμένα ποντίκια στα οποία το εν λόγω ένζυμο, δε μπορούσε να ανασταλεί από τα νιτρικά λιπαρά οξέα και είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση. Μαζί με άλλα φυσιολογικά ποντίκια ακολουθούσαν διατροφή με μη κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε νιτρώδη και νιτρικά.

Από αυτό το πείραμα δόθηκε μια πειστική απάντηση για το πώς η μεσογειακή διατροφή μας ωφελεί αλλά επίσης άνοιξε και ένας νέος δρόμος για φαρμακευτικές θεραπείες που δρουν σε αυτό το ενδογενή μηχανισμό του σώματός μας να ρυθμίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σχετικοί όροι:
1878. Εισάγεται ο όρος "ένζυμο"