Φρούτο και λαχανικό μπορεί να σημαίνουν κάτι τελείως διαφορετικό για ένα σεφ και για ένα κηπουρό. Στη γκρίζα ζώνη βρίσκεται η ντομάτα.

φρούτα λαχανικά

Η Βοτανική άποψη

Ένα φρούτο είναι μια δομή που φέρει σπόρους και που αναπτύσσεται από την ωοθήκη των ανθών του φυτού, ενώ τα λαχανικά είναι όλα τα υπόλοιπα μέρη του φυτού, όπως οι ρίζες, τα φύλλα και τα στελέχη.

Με αυτά τα πρότυπα, τα μήλα, τα κολοκύθια και, ναι, οι ντομάτες είναι όλα φρούτα, ενώ οι ρίζες όπως τα παντζάρια, οι πατάτες και τα γογγύλια, τα φύλλα, όπως το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο και το μαρούλι, και τα στελέχη όπως το σέλινο και το μπρόκολο είναι όλα λαχανικά.

Η Γαστρονομική άποψη

Πολλά τρόφιμα που είναι (βοτανικά μιλώντας) φρούτα, τα οποία όμως είναι αλμυρά και όχι γλυκά, συνήθως θεωρούνται ως λαχανικά από τους σεφ. Παραδείγματα τέτοιων βοτανικών φρούτων είναι οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και οι ντομάτες.

Ο πόλεμος φρούτων εναντίον λαχανικών έφτασε σε τέτοιο σημείο που ο νόμος αναγκάστηκε να παρέμβει.

Το 1893, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην περίπτωση Nix. vs Hedden, οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα ότι οι εισαγόμενες ντομάτες θα πρέπει να φορολογούνται ως λαχανικά, και όχι σαν (λιγότερο φορολογούμενα) φρούτα. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η ντομάτα βοτανικά είναι φρούτο, αλλά έβγαλαν την απόφαση με βάση τον "συνηθισμένο" ορισμό των φρούτων και λαχανικών, έτσι όπως χρησιμοποιούνται στην κουζίνα.

 

--

Πηγές:

Fruit wikipedia.org

Vegetable wikipedia.org

Is a tomato a fruit or a vegetable? oxforddictionaries.com

United States Supreme Court. NIX v. HEDDEN, (1893) caselaw.findlaw.com

Σχετικοί όροι:
4 φυσικοί τρόποι λεύκανσης των δοντιών