Μια νέα έρευνα δείχνει ότι παιδιά 3 ετών που έπιναν 3 κούπες αγελαδινού γάλακτος ημερησίως ήταν ψηλότερα κατά 2 εκατοστά σε σύγκριση με τα συνομήλικα τους που έπιναν άλλους τύπους γάλακτος φυτικής προέλευσης.

παιδί πίνει γάλα

Η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος όλο και μειώνεται και πολλοί γονείς στρέφονται σε υποκατάστατα γάλακτος, όπως σόγιας, αμυγδάλου, κάσιους και άλλων σχετικών. Οι κυριότεροι λόγοι που στρέφονται σε γάλατα μη ζωικής προέλευσης, είναι είτε ιατρικοί λόγοι, είτε γιατί θεωρούνται πιο υγιεινά.

Η νέα έρευνα, όμως, υποστηρίζει ότι το γάλα ζωικής προέλευσης, όπως το αγελαδινό, είναι πολύ βασική πηγή θρεπτικών για τα παιδιά και μάλιστα ότι έχει άμεση συσχέτιση με το ύψος. Κάθε κούπα γάλακτος την ημέρα αντιστοιχεί περίπου σε 0,4cm επιπλέον. Από τη συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι ξεκάθαρο αν η διαφορά ύψους παραμένει και μετά την ενηλικίωση.

Η ερευνητική ομάδα παιδιάτρων και διατροφολόγων που έκαναν τη μελέτη σκοπό είχε να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν τι επίδραση έχουν οι διατροφικές επιλογές στην ανάπτυξη των παιδιών και να είναι πλήρως ενημερωμένοι για το τι πρέπει να επιλέγουν να τρώνε.

Ένα παιδί μπορεί να μεγαλώσει και να είναι υγιές και χωρίς να πιει αγελαδινό γάλα, έχοντας μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Δηλαδή, δε χρειάζεται να ανησυχούν γονείς των οποίων τα παιδιά δεν μπορούν να καταναλώσουν αγελαδινό γάλα, λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη ή κάποιας αλλεργίας. Αλλά πρέπει να προσέχουν από ποιο φυτό προέρχεται το υποκατάστατο γάλακτος που καταναλώνουν, γιατί δεν έχουν όλα την ίδια διατροφική αξία.

 

--

Πηγή:

Morency, M. E., Birken, C. S., Lebovic, G., Chen, Y., L’Abbé, M., Lee, G. J., ... & TARGet Kids! Collaboration. (2017). Association between noncow milk beverage consumption and childhood height. The American Journal of Clinical Nutrition, ajcn156877.