Η κατσίκα αυτή δεν είναι κάποιο θαύμα της φύσης αλλά του εργαστηρίου. Πρόκειται για μια κανονική κατσίκα που το γάλα της περιέχει ένα επιπλέον συστατικό, ιστό αράχνης.

Κατσίκα

Οι επιστήμονες απομόνωσαν το γονίδιο της αράχνης που είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση ενός συγκεκριμένου τύπου ιστού και το ενσωμάτωσαν στο DNA της κατσίκας σε τέτοια θέση που να παράγεται στο γάλα της. Η αλληλουχία του γονιδίου ενσωματώθηκε σε ένα γονιμοποιημένο ωράριο το οποίο κυοφορήθηκε από μία μητέρα κατσίκα. Κάποια από τα κατσικάκια που γεννήθηκαν έφεραν το επιπλέον γονίδιο. Αυτά στη συνέχεια θα διασταυρωθούν ώστε ο πληθυσμός τους να μεγαλώσει.

Το γάλα που αρμέγεται, επεξεργάζεται ώστε να απομονωθούν οι πρωτεΐνες μεταξιού. Στη συνέχεια κάθε ίνα διαχωρίζεται και τυλίγεται γύρω από ένα καρούλι.

Οι κατσίκες εκτρέφονται σε μία φάρμα στη Γιούτα των Η.Π.Α. Οι πρώτες κατσίκες γεννήθηκαν το 2010 και από τότε δεν έχουν δείξει κάποια συμπτώματα προβλημάτων υγείας ούτε έχει τροποποιηθεί η φυσιολογική τους συμπεριφορά.

Που είναι χρήσιμο το μετάξι της αράχνης;

Το μετάξι από το ιστό αράχνης έχει πολλές χρήσεις λόγω της αντοχής και της ελαστικότητας που παρουσιάζει. Όσο περισσότερη υγρασία απορροφά γίνεται πιο ανθεκτικό και πιο ελαστικό και επειδή είναι και ελαφρώς όξινο δεν είναι του επιτίθενται βακτήρια και μύκητες. Χρησιμοποιείται στην ιατρική για την κατασκευή τεχνητών συνδέσμων και τενόντων, για ράμματα στο μάτι, αλεξίσφαιρα γιλέκα, σχοινιά για αλεξίπτωτα, αερόσακους.

Γιατί επιλέχθηκαν οι κατσίκες;

Ο λόγος που επιλέξανε κατσίκες να παράγουν το μετάξι και όχι τις ίδιες τις αράχνες είναι γιατί είναι δύσκολο να εκτραφούν, καθώς θα απαιτούνταν πολλές αράχνες για να παράξουν την ίδια ποσότητα ιστού. Αλλά επίσης έχουν την τάση να είναι πολύ διεκδικητικές και μπορούν ακόμα και να σκοτώνουν τις άλλες αράχνες για να εξασφαλίζουν το χώρο τους. Οι κατσίκες είναι πολύ εύκολο να εκτραφούν και παράγουν πολύ γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίγα λιπαρά.

Παρακολουθήστε τις στο ρεπορτάζ του BBC :

 

Εσείς τι πιστεύετε; Η επιστήμη κάνει θαύματα ή το παρατράβηξε;

--

Πηγές:

εικόνα: Alchemilla (pixabay.com)

Synthetic biology and the rise of the 'spider-goats'. (theguardian.com)

The goats with spider genes and silk in their milk. (bbc.com)

Hinman, M. B., Jones, J. A., & Lewis, R. V. (2000). Synthetic spider silk: a modular fiber. Trends in biotechnology, 18(9), 374-379.

Σχετικοί όροι:
1824. Το HCl κάνει την πέψη
1808. Ο Jöns Jacob Berzelius βρίσκει το γαλακτικό οξύ