Από τα μέσα του φθινοπώρου αρχίζουν να εξαπλώνονται πιο έντονα οι ιώσεις με αποκορύφωμα τους χειμερινούς μήνες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Επηρεάζουν οι εποχές τον κύκλο ζωής του ιού;

ιός

Έρευνες έχουν δείξει ότι με τις κρύες θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες, οι ιοί γίνονται πιο ανθεκτικοί και παραμένουν ενεργοί στον αέρα για περισσότερο χρόνο, έχοντας έτσι περισσότερες πιθανότητες να μεταφερθούν από το ένα άτομο στο άλλο.

Αυτό συμβαίνει καθώς τα λιπίδια στο φάκελο του ιού (μια εξωτερική μεμβράνη που περιβάλλει την κάψα, η οποία εσωκλείει το γενετικό του υλικό) δημιουργούν ένα σκληρό ελαστικό τζελ που σφραγίζει το σώμα του ιού. Σε πιο ζεστές θερμοκρασίες όμως αυτό το τζελ υγροποιείται, δεν είναι πλέον τόσο προστατευτικό και έτσι ο ιός χάνει την ικανότητα να μεταδίδεται.

Επίσης τον χειμώνα, περνούμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς λόγω του κρύου και ο ιός έχει περισσότερες πιθανότητες να μεταδοθεί.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι ιώσεις αρχίζουν να πληθαίνουν με το που αρχίζουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη ή κατά την περίοδο των γιορτών.

--

Πηγή:

National Institutes of Health (2008). NIH Scientists Offer Explanation for Winter Flu Season. nih.gov

Σχετικοί όροι: