Είναι ο ένας μέσα στον άλλο σαν μια Μπαμπούσκα, αλλά έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά.

Γη πυρήνας

Όπως οι γιατροί χρησιμοποιούν τον υπέρηχο, έτσι και οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Illinois (Η.Π.Α.) και από το Πανεπιστήμιο της Nanjing (Κίνα), μελέτησαν το εσωτερικό της Γης εφαρμόζοντας σεισμικές δονήσεις.

Ο πυρήνας της Γης είναι μικρός, μικρότερος και από το Φεγγάρι. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο πυρήνας της Γης αποτελούνταν από ένα εξωτερικό πυρήνα από υγρό σίδηρο και έναν εσωτερικό στερεό πυρήνα κρυστάλλων σιδήρου, που είναι ευθυγραμμισμένοι με προσανατολισμό Βοράς-Νότος.

Γη πυρήνας

Αυτή η υπόθεση όμως έρχεται τώρα να διαψευσθεί καθώς υπάρχει άλλος ένα ακόμη πιο εσωτερικός πυρήνας του οποίου οι κρύσταλλοι έχουν προσανατολισμό Ανατολή-Δύση.

Αυτή η τελείως διαφορετική συμπεριφορά του εσωτερικού πυρήνα δείχνει ότι κάτι πολύ ισχυρό συνέβη ικανό να αλλάξει τον προσανατολισμό του. Πιθανώς, στο μακρινό παρελθόν το μαγνητικό πεδίο της Γης να είχε αλλάξει, αλλάζοντας την ευθυγράμμιση του ισημερινού και του πολικού άξονα.

Η μελέτη του θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την ιστορία και τη σύσταση της Γης αλλά και πως επηρεάζονται οι δυναμικές διεργασίες πάνω στον πλανήτη μας.

--

Πηγές:

Wang, T., Song, X., & Xia, H. H. (2015). Equatorial anisotropy in the inner part of Earth/'s inner core from autocorrelation of earthquake coda. Nature Geoscience, 8(3), 224-227.

Earth's surprise inside: Geologists unlock mysteries of the planet's inner core news.illinois.edu

Σχετικοί όροι:
Στρατηγικές επιβίωσης
Κινούμενο Kλαράκι