Αυτό προέκυψε από τη μελέτη 70 ανθρώπων που δεν είχαν εκτεθεί σε κάποιο κοινό αλλεργιογόνο, αλλά εμφάνισαν ιδιοπαθή αναφυλαξία.

κόκκινο κρέας

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που απειλεί ακόμα και την ίδια τη ζωή. Τα συμπτώματα αυτής της αλλεργίας εκδηλώνονται 3-6 ώρες μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ενώ οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα συμβαίνουν μόλις 5-30 λεπτά μετά την κατανάλωση της τροφής. Κάτι τέτοιο κάνει τη διάγνωσή της αρκετά δύσκολη και γι' αυτό πολλές φορές γίνεται λάθος διάγνωση. Ενώ επίσης τα περισσότερα τεστ αλλεργιογόνων δεν το περιλαμβάνουν.

Το 9% των ατόμων που εξετάστηκαν είχαν αναπτύξει αντισώματα IgE για το μόριο galactose-alpha-1,3-galactose (alpha-gal) που βρίσκεται στο μοσχάρι, το χοιρινό, το πρόβειο και σε άλλους τύπους κόκκινων κρεάτων. Τα αντισώματα αυτά προσδένονται σε ένα σάκχαρο στο κρέας προκαλώντας πολύ ήπια έως απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα. Αυτό κάνει την αλλεργία ακόμη πιο ειδική περίπτωση καθώς η αντίδραση είναι σε ένα τύπο σακχάρου ενώ οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες είναι σε πρωτεΐνες.

Όταν οι ασθενείς αφαίρεσαν το κόκκινο κρέας από τη διατροφή τους δεν παρουσίασαν καμία άλλη αλλεργική αντίδραση για τα επόμενα 1,5 έως 3 χρόνια που παρακολουθούνταν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί από αυτούς που εμφανίζουν την αλλεργία έχουν στο ιστορικό τους τσιμπήματα από τσιμπούρια (Amblyomma americanum), γνωστό και ως Μοναχικό Αστέρι (Lone Star).

Στη συγκεκριμένη μελέτη, μάλιστα, και οι 70 περιπτώσεις που μελετήθηκαν είχαν τσιμπηθεί από τέτοια τσιμπούρια.

Θεωρούμε τα τσιμπούρια ως φορείς μολυσματικών ασθενειών, αλλά από ότι φαίνεται το συγκεκριμένο είδος προκαλεί και ασυνήθιστες αλλεργίες. Η σύνδεση των τσιμπημάτων με την εμφάνιση αλλεργίας είναι πλέον εμφανής, όμως ακόμη δεν ξέρουμε πώς το τσίμπημα κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη αλλεργίας στο alpha-gal.

Κάποιος θα περίμενε ότι μόνο στις περιοχές της Αμερικής που εντοπίζεται αυτό το είδος τσιμπουριού να εμφανίζεται αυτή η αντίδραση και συγκεκριμένα στην πολιτεία του Τέξας από όπου πήρε και το όνομά του. Όμως τα ποσοστά περιστατικών είναι ιδιαίτερα υψηλά και σε άλλες περιοχές.

Ο λόγος μπορεί να είναι είτε ότι οι άνθρωποι ταξιδεύουν μεταξύ αυτών των περιοχών ή ότι και άλλα είδη τσιμπουριών, προκαλούν μια τέτοια αλλεργική αντίδραση ή ακόμη και κάποιος άγνωστος λόγος που ακόμη δεν γνωρίζουμε.

Σχετικοί όροι: